Den nya återvinningen

17 oktober 2013

Ibland när stora projekt här på kontoret är slutförda hittar man små tidsluckor, där man har en stund över.  Det ger ett perfekt tillfälle att leta inspiration och nya idéer i alla de tidningar som vi får hit. I ett gammalt nummer av Butikstrender hittade jag en intressant artikel om ett spännande koncept.

2007 öppnade en ny butik i Hackney, norra London. Den heter” Unpackaged” och mycket riktigt säljs allt i lösvikt, ingenting är förpackat. De har alla möjliga livsmedel som pasta, ris, mjöl, flingor, olja, juice men även artiklar som shampoo och rengöringsmedel.
Tanken är alltså att man tar med sig sina egna behållare som t.ex. glasburkar eller påsar, fyller med det man ska ha, väger och betalar. På så sätt slipper man allt skräp och återanvänder allt.
Det finns en liknande butik i Texas, USA som heter ”in.gredients” och menar på att recycling (återvinning) är ju bra, men ännu bättre är precycling, dvs att man återanvänder förpackningar själv och skippar hela återvinningsprocessen.

Självklart finns det svårigheter med konceptet. Varumärken och förpackningsdesign finns av en anledning – det säljer. Därför har man i dessa butikerna satsat på att bli extra bra på skyltning med all information man behöver om produkten och välinformerad, lättillgänglig personal som alltid finns där för att svara på frågor.
Om vi ska vända avsaknaden av varumärken och igenkänningsfaktor till det positiva, ger det en helt ny möjlighet för mindre, lokala aktörer att komma in på marknaden. T.ex. lokala bondgårdar som har jättefina ekologiska råvaror men som inte har möjlighet att lägga pengar på varken marknadsföring eller design.

Personligen skulle jag gärna se mer av sådant här i våra butiker. Jag bor i en liten lägenhet, med ett litet kök och väldigt begränsat med skafferiutrymme. Det blir rätt mycket slöseri när jag behöver 2 matskedar sweet chilisås till ett recept och de bara säljs i 1 kg flaskor.
Vad gör jag med de 975 grammen som blir över? Slänger.
Cornflakes äter jag sällan, men gillar ändå att ha det hemma ifall lusten att baka cornflakeskakor faller in. Men jag  har inte plats för den 750g stora förpackningen min matbutik säljer.
Vad gör jag med de 650g jag inte använde till min bakning? Slänger.

Precis som vi alltid har blivit tillsagda under vår barndom; ”ta inte mer mat än vad du orkar äta upp”, så varför inte ta detta till butikshyllan? Varför köpa mer än vad man gör av med?

Vill du veta mer?

Kontakta oss